Hoe kun je jezelf online aanmelden voor een zorgverzekering als buitenlander? Een aantal handige tips en tricks!

Voor alle verzekeringen kunt u zich online aanmelden. Ook hebben de meeste verzekeringen een Facebook-onderhoud dat uw berichten binnen enkele uren kan beantwoorden, in vergelijking met een e-mail die gemiddeld 4-5 dagen duurt om beantwoord te worden. Het is daarom ook echt belangrijk om de beste zorgverzekering van dit moment uit te zoeken.

  1. Er zijn 2 prijstypes van de Nederlandse basiszorgverzekeringskaart die afhankelijk van het risicosysteem worden gemaakt. Het risicosysteem is dat als u een lager bedrag per maand betaalt (bijv. 78 euro) de verzekeringsmaatschappij uw ziekenhuisverblijf dekt als het bedrag hoger is dan 885 euro.
  2. Als u echter het hogere bedrag (ex.102 euro) per maand betaalt, dekt de verzekeringsmaatschappij uw uitgaven als het bedrag hoger is dan 385 euro. Het verschil in risico wordt dus door u gedekt, afhankelijk van het bedrag dat u per maand betaalt. Als u zich afvraagt hoeveel de medische ingrepen hier kosten, bedenk dan dat het bellen van een ambulance naar uw huis ongeveer 600 euro kan kosten.

De voordelen van een Nederlandse zorgverzekering

Met de Nederlandse basisverzekering krijgt u ook het recht om een Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) te krijgen. Bovendien kunt u gemakkelijker een huisarts en een tandarts in de buurt van uw huis vinden. Door het hebben van een huisarts en tandartsen krijgt u ook een apotheek toegewezen waar u naartoe kunt gaan en die dicht bij uw huis is.

Wat gebeurt er als u werkt en u geen ziektekostenverzekering heeft?

Als u niet binnen vier maanden een Nederlandse basisverzekering afsluit en de overheid weet dat u niet gedekt bent, dan ontvangt u een brief van Zorginstituut Nederland met het verzoek om u binnen drie maanden in te schrijven voor een zorgverzekering. Krijgt u binnen die termijn geen zorgverzekering, dan krijgt u van het Zorginstituut een boete (ongeveer 366 euro in 2016). Bent u zwanger en hebt u een zorgverzekering nodig? Dan is het slim om voorstaande link te bekijken.

Heeft u na zes maanden nog steeds niet gehandeld, dan krijgt u een tweede boete voor hetzelfde bedrag. Heeft u binnen negen maanden na de eerste brief nog steeds geen zorgverzekering afgesloten, dan meldt het Zorginstituut u namens u aan bij een verzekeraar en deze houdt de maandelijkse premie in op uw salaris.

Terugbetaling van medische kosten via EHIC

Soms moet je wel betalen voor een medische behandeling. In dat geval komt u in aanmerking voor vergoeding. U hoeft de facturen niet naar uw eigen verzekeringsmaatschappij in uw eigen land te sturen. Stuur de nota’s voor medische behandeling in Nederland naar Zilveren Kruis met een kopie van uw EHIC en uw adres en rekeningnummer, zodat u de kosten vergoed krijgt. EHIC vergoedt alleen medische kosten. Vervolgbehandeling en revalidatie zijn uitgesloten van de dekking, kijk ook goed naar de homeopathie vergoedingen van 2020 als u hier behoefte aan heeft.

Hints en tips bij het kiezen van een zorgverzekering

Nederlandse verzekeringsmaatschappijen zijn wettelijk verplicht u het basispakket aan te bieden. Zij kunnen de dekking niet weigeren op grond van geslacht, leeftijd of gezondheidsprofiel. U mag slechts één keer per jaar van zorgverzekeraar veranderen, voor het volgende jaar. De uiterste termijn om te veranderen is 31 december. Bovendien zijn de prijzen van de zorgverzekering in december en januari lager. Als u een laag inkomen heeft, kunt u in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) dekking van uw maandelijkse zorgverzekeringspremies door de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming voor studenten, want als je 102 euro per maand betaalt, krijg je gemiddeld 80 euro terug van de overheid.

About the author